top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDianne Knoren

Oud worden & jong blijven...

Bijgewerkt op: 7 mei 2019

Mensen hebben 2 wensen...oud worden & jong blijven!


Oud worden & jong bliijven

En voor beiden heb je energie nodig. Zonder energie kun je niet leven. En met weinig energie wordt genieten een opgave. En toch verspillen we onze energie op vele vlakken.


Energie is mijn inziens het meest kostbare wat er is. Mijn dagelijkse doel is dan ook steeds weer: mijn energieniveau zo hoog mogelijk houden... En ook al ben ik daar erg bewust mee bezig, ook bij mij valt dat niet altijd mee. Midweekje skiën met vriendinnen en de nodige lekkere drankjes zijn daarin geen goede combi ;-). Alhoewel mijn hart bij het nagenieten wel weer een enthousiast sprongetje maakt... Daarom is de balans ook zo ontzettend belangrijk.


Balans tussen voeding & vulling

Dus wil je oud worden en jong blijven? Zorg dan dat je bewust met je energie-inkomsten en -uitgaven omgaat. Zie het als geld. Geld is overigens energie (je stopt energie en tijd in je baan en je wordt beloond met geld). Als je constant teveel geld uitgeeft dan dat er binnenkomt dan loopt je bankrekening leeg. En daar is bijna niet meer tegenop te werken. Je raakt door je reserves heen en je bent constant gaten aan het dichten. Zo werkt dit ook met je energieniveau. Als je constant teveel energie verspilt en er komt te weinig terug dan raak je op den duur uit balans. Je wordt vermoeid, raakt overprikkeld en als je daarmee doorgaat en je gaat niet met je energie inkomsten en -uitgavenpatroon aan de slag dan ligt een burn-out op de loer… Je hebt te lang te veel uitgegeven en te weinig ontvangen… Je bent op en leeg.


En als ik dan kijk naar de huidige realiteit dan hoor ik zo ontzettend veel mensen klagen over vermoeidheid. Een belangrijke graadmeter hierin is ‘voeding of vulling’. en deze is op alles in je leven terug en door te voeren. Voeding geeft energie, vulling kost op lange termijn energie. Voor een goede energiebalans is het belangrijk dat je meer ‘voeding’ dan ‘vulling’ tot je neemt. Als jij iedere dag weer ongezond eet en drinkt dan heeft je lichaam al veel energie nodig om dit te verwerken. Hetgeen van deze energie over is gaat naar onderhoud en herstel van je lichaam. En als je dan geluk hebt hou je nog wat over voor je dagelijkse levenskwaliteit. En hoe ouder je wordt, hoe meer energie je lichaam nodig heeft voor onderhoud en herstel dus hoe minder je overhoudt voor genieten.


Tjoozz Happiness
Gelukkig heb je een keuze! En dat is te kiezen voor Energie, Geluk & Vitaliteit!

Hieronder wat tips om je energieniveau zo hoog mogelijk te houden:


- wees leider van je leven! Wat is jouw doel? Wat zijn jouw waarden? En kloppen jouw waarden wel bij hoe jij je leven leeft? En bij de mensen waar je mee omgaat? Geven deze mensen jou energie? Of kosten ze je energie? Door je leven in te richten op je waarden blijf je op de juiste koers.


- Ga bewust om met suikers! Suikers brengen je snel energie, maar ze trekken je nog sneller leeg. Veel vermoeidheidsklachten ontstaan door een teveel aan suikers. Als ervaringsexpert ;-) voel ik direct wat suikers met mijn lichaam doen. En tijdens coachingsessies in mijn praktijk wordt dit beeld alleen nog maar meer bevestigd.


- Eet puur zoals de natuur het bedoeld heeft. Een makkelijke stelregel: Eet wat jouw (over)grootouders als voeding zouden herkennen. Dus geen bewerkt voedsel, pakjes en zakjes.


- Wees geen slaaf van je emoties. Veel van onze energie gaat naar onze emoties. Vaak niet realistische emoties die op basis van oude pijn (weer) een eigen leven gaan leiden en je veel energie kosten. Wees je hier bewust van.


- Geef geen energie aan situaties waar je niets aan kunt veranderen. Pure verspilling. Zo zonde!


- Streef naar vrede en respect in je leven. En dan o.a. naar familie. Hoeveel pijn het soms ook kan doen... familiebanden zijn er voor het leven. Of je wel of geen contact hebt met familie het blijft altijd je familie. Als je er dan voor kiest om los te laten doe het dan met vrede in je hart.


- In de basis zijn er maar 2 emoties, waaronder Liefde en angst. Alle andere emoties zijn hierin onder te verdelen Kies zoveel mogelijk voor Liefde. Angst haalt je weg bij jezelf. In moeilijke momenten vraag ik mezelf vaak ‘Wat zou liefde doen?’ Door deze vraag weet ik weer direct waar het echt om gaat.


- Beweeg iedere dag! Het maakt je hoofd leeg, je activeert je gelukshormonen en het is een perfecte bindweefselmassage ;-). Met bewegen maak je energie en jouw lichaam vaart er op vele vlakken wel bij....


- sta af en toe eens even stil. Leg je telefoon aan de kant, zet de tv uit en voel wat jouw lichaam jou te vertellen heeft. Wandel, mediteer, rust en zoek de stilte op. De diepte van een vijver is ook pas zichtbaar als het water stil staat.


- En wees dankbaar! Tel je zegeningen.... Als je je zegeningen gaat tellen dan raak je op een gegeven moment niet meer uitgeteld. Het is een prachtige goede manier om met een positieve mindset de dag te beginnen en te eindigen.


Ik heb er nog vele, maar dit is voor nu wel even genoeg.


Succes en zet 'm op! Je lichaam zal je dankbaar zijn!
26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page