top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverDianne Knoren

Wat is jouw sleutel naar vitaliteit?

Bijgewerkt op: 7 mei 2019

Hierop zijn wel duizenden antwoorden mogelijk… Net als iedere deur en dus ieder huis een eigen unieke sleutel heeft, heb jij die ook.


De kunst is om jouw sleutel richting vitaliteit te vinden.
Wat is jouw unieke sleutel

Mijn inziens is ieder mens uniek. Er is niet één dieet of programma dat voor iedereen werkt. Er is niet één therapie waar iedereen baat bij heeft. Vitaliteit, geluk & gezondheid is maatwerk. Het is maatwerk voor jou als mens. Kijk naar de mensen om je heen. De een houdt van wandelen, de ander van yoga, weer iemand anders is een fervent bungeejumper en je buurman houdt wellicht van schaken. Je vriendin gaat het liefst ieder weekend op stap en jij bent helemaal in je element met een boek op de bank. Ik hou bv. van skiën, motorrijden, zwemmen, wandelen en sinds kort heb ik het hardlopen weer opgepakt. Jij houdt wellicht van paardrijden, zeilen en crossfit. Dat is voor ieder mens anders en ieder mens heeft iets anders nodig. De kunst is om jouw sleutel te vinden. De sleutel die bij jou past en bij je hoort.


Dit geldt ook voor voeding. Er is niet één dieet voor iedereen. Het is zoeken, proberen, passen en meten. En dat geldt voor alle voeding… dus niet alleen maar de voeding/vulling die je in je mond stopt. Welke woorden voeden jouw oren? Welke beelden voeden je ogen? Welke gedachten voeden jouw hersenen? Welk gevoel voedt jouw hart? Wees hier bewust van, want het kan je versterken of verzwakken.


Hiervoor geldt een praktische toepassing:

Elk ogenblik maak je keuzes die je leven bevestigen of ontkennen. Kortom, je voedt gezondheid of je voedt ziekte.

Elk ogenblik maak je keuzes die je leven bevestigen of ontkennen.

Bewust of onbewust kies je de aard van 6 parameters, waaronder:

 • Gedachtes

 • Gevoelens

 • Emoties

 • Ademhaling

 • Voeding

 • Beweging


Voor iedere parameter dien je je af te vragen of je jezelf daarvan de hoogste kwaliteit geeft, waartoe je op dit moment in staat bent.

 • Wat zijn je gedachtes? Zijn ze positief of negatief? Wat zijn je gedachten over jezelf?

 • Wat is je gevoel? Rustig of onrustig?

 • Wat is je emotie? Ben je blij of angstig?

 • Hoe is je ademhaling? Diep en laag? Of hoog en snel?

 • Wat eet je? Veelal gezond & natuurlijk? Of vaak ook makkelijk of fastfood?

 • Beweeg je? Vaak? Word je er blij van? Krijg je er energie van?


Krijg je energie van het leven? Of kost het leven je energie?
Sta je in de energiemodus? Of in de verliesmodus? Of heerlijk in balans.

De kunst is dat je je bewust wordt van deze belangrijke parameters en dat je gaat voelen hoe deze parameters er bij jou bij staan. Staan ze in de energiemodus of in de verliesmodus? Krijg je energie van het leven? Of kost het leven je energie? Word je blij van je leven? Of ben je veelal neerslachtig?


Kortom, gezondheid is zo ontzettend groot en breed. Het is niet één parameter die extra belangrijk is. Ze zijn allemaal net zo belangrijk. Bij verandering van één parameter worden er vaak wel meerdere parameters (positief of negatief) in beweging gezet. Bij elke gezonde & liefdevolle keuze voor jezelf veranderen andere parameters positief mee. En niet alleen de parameters… ook de wereld om je heen 😊. Andersom is natuurlijk ook het geval. Kortom, waar kies jij voor?


Ieder mens, iedere coach en therapeut heeft iets moois te bieden. Iets wat bij hem of haar past en wat bij jou wel of niet past. Waar jij dus wel of geen baat bij hebt. En als je geen positieve effecten ervaart bij een bepaald dieet of een therapie zoek verder. Geef niet op! Vaak hoor ik 'Ik heb al zoveel geprobeerd en niets helpt'.... Het wil niet (altijd) zeggen dat het niet helpt. Het wil alleen zeggen dat het jouw sleutel niet is. Net als het voorbeeld met hobby's. Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat jij je gevoel volgt bij elke richting die je opgaat en elke stap die je zet. Volg dus niet de trends, maar volg je hart!

Laat je niet leiden door anderen. Laat je leiden door je hart!

Wat kies jij? Waar word jij blij van?
Wat kies jij?

En hier gaat Tjoozz over. Tjoozz inspireert, maakt bewust en gaat samen met jou op zoek naar wat jou in de breedste zin van het woord voedt en waar jij blij & gelukkig van wordt. We gaan op zoek naar jouw sleutel!


Kortom, kies voor de beste versie van jezelf en tjoozz!121 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


Dianne Knoren
Dianne Knoren
Oct 23, 2018

Hoi Petra,

Ontzettend bedankt voor je bericht. Het is allemaal niet zo zwart/wit. De kunst is inderdaad je eigen kleur te vinden en te kiezen los van verwachtingen, trends en aannames. Door vast te houden aan iets dat niet bij je past probeer je de controle te houden met teleurstelling en pijn als gevolg... Kortom, volg jouw hart!

Liefs Dianne

Like

pantalonfilialen
Oct 22, 2018

Hey Dianne,

Wat heb je dat goed neergezet! Wanneer ik iets wil veranderen en het lukt niet gelijk zoals ik dat in mijn hoofd heb, voel ik me teleurgesteld in mezelf. Allerlei negatieve aannames komen naar boven. zoals jij het benoemt is het niet zo zwart /wit. Zijn er nog heel veel onderzoek mogelijkheden om mijn eigen kleur te kiezen. Bedankt hiervoor!

Liefs Petra

Like
bottom of page